Restaurant- og matfag

"Her får vi lært mye praktisk - og vi får også spist masse god mat! I løpet av en uke er vi 2-3 dager på kjøkkenet med praktisk arbeid. Samtidig kan den som vil ta tredje året og få generell studiekompetanse."

Restaurant- og matfag (RM) holder til i moderne lokaler i sentrum av Elnesvågen. Utdanningsprogrammet har engasjerte lærere som alle har bred erfaring fra bransjen. Hvert år er vi med på et bredt apekter av arrangenmenter: Matfestival, julebord,høytidsdager, bursdager, markeringer, julemesser. I løpet av tiden på skolen er elevene utplassert i bedrift 4-7 uker per skoleår.

Utdanningen starter med VG1 Restaurant- og matfag, før VG2 Kokk- og Servitørfag. De fleste elevene utfører deretter læretid i bedrift over 2 år med lønn. Ønsker du å fortsette på høgskole eller universitet for å bli f.eks. faglærer, ernæringsfysiolog eller fortsette på hotellfagskole, kan du ved ved vår skole velge VG3 påbygging som gir studiekompetanse.

 

Du lærer

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

 

Fellesfag (12 timer per uke):

  • Engelsk
  • Matematikk
  • Kroppsøving
  • Naturfag

Programfag (17 timer per uke):

  • Råvare, Produksjon og kvalitet
  • Bransje og arbeidsliv

Yrkesfaglig fordypning (6 timer per uke):

  • Her får du kjennskap til innhold, oppgaver og arbeidsmåter som karakteriserer yrkene utdanningsprogrammet kvalifiserer deg til, og oppleve realistiske arbeidssituasjoner gjennom bruk av uklike læringsarenaer.

Fellesfag (9 timer per uke):

  • Samfunnsfag
  • Norsk
  • Kroppsøving

Programfag (17 timer per uke):

  • Råvare, Produksjon, salg og service
  • Bransje og arbeidsliv

Yrkesfaglig fordypning (9 timer per uke):

  • I dette faget er du hovedsak utplassert i arbeidslivet for å finne ut hvilket fagbrev du vil satse på. Her knytter du viktige kontakter slik at du lettere kan få deg lærerkontrakt etter VG2.

 

Du kan bli

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter, butikkslakter eller sjømathandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon Se alle yrker og kompetanser

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer

Videre utdanning

Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:

  • Du kan ta videre utdanning på fagskole. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
  • Du kan ta mesterbrev hvis du har fag- eller svennebrev i et fag som ligger under mesterbrevordningen, og har tilstrekkelig praksiserfaring. Mesterutdanningen kvalifiserer deg til en leder- eller mellomlederstilling innen ditt fagområde, og gir deg kompetanse til å kunne starte egen bedrift.
  • Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse– etter Vg2 eller– etter oppnådd yrkeskompetanse.Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag.
  • Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.

Snarveier

Kontakt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.